Vilka är skillnaderna mellan cigarrer och cigaretter?

De allra flesta tror och förmodar att det inte finns några skillnader mellan cigarrer och cigarretter, så är det inte. Egentligen det enda gemensamma dessa har är att de ryker när de rökas och är gjorda av tobak, men sedan finns det inte så många fler likheter mellan dessa. Det är att ungefär att jämföra vin och whisky, det enda dryckerna har för likheter är att de dricks. Några av skillnaderna som gör det lättare för alla att förstå att cigarrer och cigaretter inte har så många likheter är:

Tobaken

Cigarrens tobak är fermenterar (jäst), vanligtvis även lagrad. Tobaksbladen rullas sedan ihop till en cigarr. I och med att cigarrens tobaksblad är fermenterade reduceras sockerhalten och dessutom bryts också proteinerna ner. Detta betyder att röken från en cigarr blir basisk och vilket i sin tur innebär att allt nikotin följer med fritt i röken. Nikotinet tas direkt upp av slemhinnorna i munnen och därför behöver inte röken dras ner i lungorna. Cigaretternas torkade tobak är finskuren som har sedan rullats in i ett speciellt papper. När cigarretten tänds avger den en rök som det finns nikotin i och därför är det många rökare som drar ner röken i lungorna för att tillgodo ta nikotinet.

Storleken

En av de största skillnaderna mellan en cigarr och cigarett är storleken. En cigarett har en tjocklek men kan variera på längden. Cigarren tjocklek och längd kan däremot variera otroligt mycket. Det finns från 14 mm och ända upp till 24 mm tjocka cigarrer. Längden varierar mellan 11 centimeter och upp till 23 centimeter. Detta bland de cigarrmärkena som är av bättre kvalitet.

Förvaringen

Det skiljer sig mellan hur cigarrer och cigarretter förvaras. En ask med cigaretter bär oftast rökaren med sig eller har liggandes hemma i kylskåpet. Cigarrer ska förvaras i en humidor som har en luftfuktighet mellan 65 – 72%, då smaken bevaras bäst. Vid lägre luftfuktighet finns risken att oljorna i tobaken försvinner och påverkar smaken eller blir det för fuktiga för cigarrerna kan de börja mögla.

Andra skillnader

cigaretter

I cigaretter så tillsätts det hundratals olika ämnen som till exempel ser till att konservera tobaken och öppnar upp luftvägarna, samt att det ska kännas mer angenäm. I cigarrer är inga ämnen över huvud taget utan det är bara de fermenterade tobaksbladen som utgör cigarren.

Att röka en cigarett tar cirka tre minuter och i jämförelse med en cigarr som det kan ta upp till tre timmar att blossa. Det går att lägga ifrån sig sin cigarr för att sedan röka vidare vid ett annat tillfälle. Det är många som anser att blossa på en cigarr är en trevlig och behaglig hobby. Att samlas några stycken för att röka cigarr och pratas vid är det ett flertal som gör. Annars finns de som tar sig några bloss på cigarren för att reflektera över dagen som gått i lugn och ro.

De som röker cigaretter har vanligtvis ett nikotinbehov som ska stillas. Vilket inte är det primära hos de som blossar på cigarrer, utan dessa röker enbart för att få en smakupplevelse. Därför tillhör det inte till ovanligheterna att det rökas cigarr i samband med en whisky- eller vinprovning. Allt för att höja smakupplevelsen ytterligare några snäpp.