Vad jag önskar att jag visste

”Jag önskar att jag kände till vad jag vet nu, när jag var yngre”. Det är ett citat som refererar till låten Ooh La La av The Faces – och stämmer inte det för alla oss? Det får mig att tänka på första gången jag blev förälskad i cigarren. Året var 1981. Det fanns inga cigarrtidningar, inget internet och jag kände inga som rökte cigarrer. Jag arbetade i Stockholm under den tiden. Och en dag fick jag en rekommendation av herren som arbetade i den lokala kiosken. Han tipsade om en nyöppnad cigarrbutik längre ner på Östermalm. Jag gick in i den mörka, rökfyllda butiken och omedelbart fann jag mig själv omgiven av flera gångar som var uppradade med cigarrlådor från kända företag som Montecruz, och Hoyo de Monterrey. För mig var de okända för tillfället, men personen som arbetade i butiken kom fram till mig och frågade om jag behövde lite hjälp.  

Vågade inte be om hjälp

Av någon anledning vågade jag inte erkänna för mig själv att jag behövde hjälp så han gick iväg. Men jag var en riktig nybörjare. Inombords så var jag desperat. Så jag började att gå igenom gångarna med de uppradade cigarrlådorna. Jag lämnade kort därefter butiken med en låda billiga cigarrer och trots att personen i butiken rekommenderade mig att köpa en annan låda så höll jag envist fast vid mitt beslut. De smakade hemskt. Okej, de var kanske inte så dåliga, men jag hade ingen aning om vad jag rökte och hade inga referensramar kring vad det borde smaka och vad jag letade efter.

Min första lektion

En av mina första lektioner kring konsten om cigarrer fick jag från en försäljare då jag gick tillbaka till samma butik med en vän till mig. Tillsammans vågade vi be om hjälp om vad vi behövde. Han tipsade oss om några cigarrlådor, men också om en tidning som gick under namnet cigarr. Efter varje sida jag bläddrade igenom så lärde jag mig en ny sak om varför cigarrer rullas på ett speciellt sätt, vilka olika blandningar av tobak som framhäver vilka smaker. Intresset växte allt större inom mig och inom kort så hade jag börjat att beställa amerikanska tidningar med än mer information än de svenska tidningarna. Trots att min engelska var bristfällig så förstod jag meningen i det som skrevs. Och efter ytterligare ett par månader så började jag att beställa cigarrer från Centralamerika istället för att köpa de cigarrer som fanns i den lokala butiken.

Min första premiumcigarr

Kort därefter slutade tidningen cigarr att publicera sin tidskrift. Och under en period så tappade jag helt intresset för cigarrer. Fram till dess hade jag rökt de importerade cigarrerna jag hittade från Centralamerika, de kunde jag beställa från den lokala butiken jag handlade i. Men när även den lades ner blev det allt svårare att hitta vad jag ville ha. Men som tur var så kom internet någon gång runt sekelskiftet vid 90-talet och på ett par sidor kunde man börja beställa sina egna cigarrer från företag runt om i hela världen. Vid den tiden hade jag även börjat arbeta på en ny arbetsplats och en av mina kollegor hade ett stort intresse av cigarrer. Vi pratade konstant om olika cigarrer på våra lunchraster och tillsammans gick vi in och beställde en av de dyrare sorterna. Vi hade aldrig haft råd att beställa de ensamma så det var en bra idé att gå ihop och köpa dem tillsammans. Under helgerna brukade vi träffas vid en lokal pub och röka våra cigarrer.