Tillverkningen av cigarrer

Innan tobaken kan användas för att skapa en cigarr måste den gå igenom många komplexa förändringar. Hela processen tar mycket lång tid innan den färdiga produkten kan rullas ihop. I det stora består cigarren av inlagan, ombladet och täckbladet som alla har olika syften. Den ände som röks kallas spets och den som tänds på kallas inslag.

Cigarrens beståndsdelar

Kärnan i cigarren kallas inlaga och är den största delen. Denna bör bestå av långa fina tobaksblad för att kunna ge en jämn smak. Ofta består den av ungefär två till tre typer av blad för att göra smaken så bred som möjligt, vilket innebär att en tjockare cigarr tillåter fler tobaksblad att rymmas och därav en mer smakrik palett. Detta innebär också ett högre pris på cigarren, vilket är varför de billigare cigarrerna ofta innehåller en sorts tobaksblad som är korta eller hackade. Ombladet är det blad som håller ihop cigarrens innehåll vilket kräver ett segt och tåligt tobaksblad. Det är viktigt att bladets smak går ihop med de som cigarren består av då den har en stor påverkan på smaken och brinntiden. Enklare massproducerade cigarrer har ofta ett omblad som består av sammansatta hackade tobaksblad. På utsidan av cigarren finns ett täckblad som är det lager som ligger ytterst på cigarren, vilket kräver att denna har en fin yta med fina bladnerver. Majoriteten av cigarrens smak avgörs av just detta blad, speciellt i smalare cigarrer.

En lång tillverkningsprocess

En lång tillverkningsprocess (cuba)

Tobaksplantorna odlas inomhus men flyttas ut på fält efter ungefär 8 veckor där de senare kan växa så länge de behöver för att uppnå sin rätta storlek, vilket kan dröja några månader. Efter att bladen har blivit plockade måste de lagras tills de får sin torkade bruna färg. Detta kan göras genom att hänga bladen eller snabbtorkning vilket görs under snabb uppvärmning.Efter att bladen konserverats sorteras de efter storlek och färg där de små bladen används oftast som inlaga och de större som omblad och täckblad. Bladen knyts därefter i buntar med ungefär 10 blad styck, och packeteras i lådor där de förvaras mellan sex månader upp till fem år beroende på vilken kvalitet som eftersträvas. Under denna period går bladen igenom en jäsningsprocess där lövens smak utvecklas.

En produkt med krav på expertis

De blad som utgör kärnan i cigarren kan inte ha kvar sin stjälk, då den annars kan förhindra cigarren från att brinna jämnt. Denna process går att utföra för hand eller maskinellt. De rensade bladen har därefter ytterligare en jäsningsprocess att genomgå, men under denna tid är det dock möjligt att frakta bladen om slutproduktionen sker på en annan ort. Just innan de olika delarna sätts ihop för att forma den slutliga cigarren fuktas bladen för att återge den förlorade fuktigheten.

cigarrrullning

Den slutliga processen är att rulla ihop de olika bladen till en cigarr, vilket är den svåraste delen av processen. Detta kan antingen göras för hand eller maskinellt, där de handrullade cigarrerna kräver en mycket skicklig rullare med ungefär ett års erfarenhet för att få ett bra resultat. De flesta cigarrer tillverkas maskinellt, men kräver ändå personal som kan säkerställa att cigarrerna inte har tydliga kvalitetsbrister.