Saker du inte visste om cigarren

Från Winstons Churchills klassiska cigarrer till den välkända kubanska cigarren. Det finns många berättelser om cigarren genom tiderna. Och i takt med att USA öppnade upp sina gränser till Kuba, kan den populära kubanska cigarren återigen få komma tillbaka till landet. Men trots hur populär cigarren än är så går det inte att undvika att den fortfarande är farlig för kroppen. Så det gäller att röka med måtta. Även om det inte var något som Winston Churchill gjorde. Här kommer lite fakta som du inte visste om cigarren.

Saker du inte visste om cigarren

Ulysses S. Grant älskade cigarrer

Den forna presidenten Ulysses S. Grant var känd för att röka många cigarrer. Han rökte mellan 7–10 cigarrer varje dag.  På hans tid tuggade man på några av cigarrerna, eller tobaksbladen, istället för at röka dem. Men Grant älskade att röka sina cigarrer. När en journalist skrev om hans kärlek för cigarren skickade amerikaner över 20 000 cigarrer till honom som en gåva. Det kanske var en av anledningarna till varför han senare utvecklade cancer. Och om de var från Kuba är en fråga som vi låter stå obesvarad. Men faktum är att sedan USA lättade på handelsembargot mot Kuba så kan du amerikaner återigen at med cigarrer och alkohol för ett värde upp till 1 000 kronor. Tyvärr får man inte särskilt många cigarrer för 1 000 kronor, framför allt inte bra sådana. En cigarr av hög kvalitet från Kuba kostar dig minst 250 kronor. Vilket betyder att du endast kan ta med dig max 4 stycken hem.

Bästa cigarrerna kommer inte från Kuba

Men samtidigt som Kuba är välkända för sina cigarrer under många år så verkar trenden nu ha skiftat. I en studie som publicerades från Universitetet i Miami visade det sig att de tillfrågade personerna som svarade på en enkät att de föredrog cigarrer från Honduras, Nicaragua och Dominikanska republiken. Den kubanska cigarren är fortfarande en utmärkt sådan, men de andra länderna har vuxit fram under de senaste åren som välkända länder för sina kunskaper kring att göra cigarrer av högsta kvalitet. Och en av dem cigarrerna skulle förmodligen den forna premiärministern från Storbritannien – Winston Churchill – att uppskatta. Även om han framför allt rökte kubanska cigarrer så var han en stor beundrare av cigarren som helhet, och testade gärna på att smaka cigarrer från världens alla hörn och kanter.

Groucho Marx

Groucho Marx var en populär skådespelare och var välkänd för att alltid ha en cigarr i munnen när han stod på scen. Men Marx ville inte röka hela dagarna när han spelade in sina filmer. Samtidigt ville inte regissörerna att han skulle gå runt och röka då det skulle påverka längden på cigarren. Och tur det, för cigarrer orsakar nämligen fortfarande cancer. Det här kommer förmodligen inte som en överraskning för många av er. Men redan 1960 visade en studie att cigarrer orsakar minst lika mycket skada på kroppen som cigaretter gör. Cigarrer och cigaretter innehåller tusentals giftiga ämnen och orsakar allvarliga skador på rökares lungor, blod, och mycket mer.

Groucho Marx