Kuriosa om Cigarrer

När många tänker på cigarrer så tänker man automatiskt på Kuba. Det är inte så konstigt eftersom just kubanska cigarrer blir allt mer vanligt i butikerna och dessutom har det öppnats upp många webbshoppar på senare tid som inriktar sig helt och fullt på detta lite mer lyxiga fermenterade rökverk som med fördel kombineras med en god åldrad whiskey eller gindrink. Men vad räknas egentligen som en cigarr och hur skiljer sig cigarrer åt mot vanliga cigaretter?.

Vad är en cigarr?

Många jämför ofta cigarrer med cigaretter och tänker att det egentligen inte är så stor skillnad mellan de båda vilket är helt fel. Om man är en van användare av cigarrer vet man hur stor skillnad det faktiskt är. Då framförallt vad gäller smaken och hur man använder en cigarr till skillnad mot cigarett.  En cigarr är tillverkad av fermenterad tobak som genom diverse jäsningsprocesser förädlas. Detta gör att man reducerar halten av både socker och protein i tobaken vilket ger den dess karaktäristiska smak och rök. Röken blir dessutom mer basisk vilket gör att man inte behöver dra in den i lungorna som man måste göra med cigaretter för att kroppen ska kunna ta upp produktens nikotin. Nikotinet i en cigarr tas istället upp av munnens slemhinnor för att sedan transporteras genom kroppen.

Cigarrer finns att köpa i flera olika former där de kubanska cigarrerna helt klart ligger på prispallen som de mer populära och attraktiva på marknaden. Handrullade cigarrer är mer eftertraktat då de är av en bättre kvalitet och dessutom har en bättre smak än de massproducerade. Vad som också skiljer mer kvalitets cigarrer åt mot andra är även vilken typ av tobak den är tillverkad av. Cigarrer är tillverkade av tre olika tobaksblad istället för en som finns i cigaretter. De tre bladen som cigarrer innehåller kallas för inlaga, omblad samt täckblad. Kuba är känt för att odla världens bästa täckblad vilket är den viktigaste delen av en cigarr för att man ska kunna tillverka ett högkvalitativt exempel. Kuba har också de bästa förutsättningarna när det kommer till väder och vind för att odla detta blad vilket också har bidragit till Kubas popularitet vad gäller cigarrer.

Hur man ska förvara cigarrerna

För att ge cigarrerna den längsta hållbarheten är det mycket viktigt att man förvarar dem rätt och inte utsätter dem för fukt då de kan mögla. Cigarrer är tillverkade av naturliga material och tobak vilket kan brytas ner snabbare och mögla. Om cigarrerna utsätts för mer fukt än de klarar av kan de dessutom spricka och går då inte att röka. Dessutom är cigarrer mer känsliga mot omgivningar som har för låg luftfuktighet. Om de utsätts för detta under en längre tid kan de också spricka men då på grund av att de har blivit för torra och förlorat sin smak.  Om man är en riktig entusiast och gärna investerar i lite dyrare kvalitets cigarrer kan det därför vara värt att köpa en humidor som man sedan placerar cigarrerna i. Med denna maskin kan man ställa in luftfuktigheten till 65% som är den ultimata luftfuktigheten för att bevara smaken på cigarrerna och därmed få dem att hålla längre.

Hur man ska förvara cigarrerna