Kubanska cigarrer

För de flesta av oss är nyårsafton en tid för pånyttfödelse och löften om en bättre morgondag. Men för Fidel Castro markerade det startpunkten för den länge förväntade revolutionen. För 50 år sedan, den 1:a januari, genomförde Castros kommunistregim revolution på Kuba och tog makten från den hatade Batista-regimen. Men det var inte positiva nyheter för USA. Castros regim satte i effekt igång ett handelsembargo som sträckte sig över 47 år. In-och-ut-resor från landet blev i princip omöjligt och amerikaner kunde nu inte ta del av den kubanska kulturen, naturen, musiken, och kanske framför allt – cigarrerna. I den här artikeln kommer vi att skriva om Kuba och dess spännande och historiska relation till cigarren.

Kuba och cigarren

Trots att de flesta av oss tänker på Kuba som cigarrens hemland är det inte säkert att cigarren härstammar från Kuba. Att röka tobak – inklusive cigarrer – har man gjort i Amerika under hundratals år och var, och när man började är idag fortfarande oklart. En keramikkruka som har hittats i Guatemala härstammar från 900-talet och visar spår på tobak, något som gör att vi kan anta att Mayaindianerna rökte tobak redan då. De band ihop tobaken i löv med ett snöre runt om det. Påminner lite om en cigarr, eller hur? Mayaindianerna använde också sig av namnet Sikar som benämning, något som spanjorerna sedan namngav som cigarro. När Columbus senare kom till Amerika 1942, upptäckte han också tobaksplantan.

Ideal plats för odling

Kubas näringsrika jord och klimat var fördelaktigt för alla tre typer av tobaksblad som används i en cigarr, i rullpapperet och i det som binder cigarren samman. Allt går att odla, och skörda på ön, vilket gör Kuba till den idealiska platsen för att skapa cigarrer. Columbus koloniserade Kuba under den spanska flaggan och exporterade all tobak som producerades på ön till Seville. De gjorde sedan reglerna ännu strängare och förbjöd alla kubanska jordbrukare att sälja sin tobak till någon annan än spanjorer. En lag som var aktiv fram till 1817.

Explodera i popularitet

Vid de tiden exploderades cigarrens popularitet runt om i världen. Och i USA rökte man i snitt 300 miljoner cigarrer per år i mitten av 1800-talet. Och i takt med att många kubaner emigrerade till USA tog dem med sig sina kunskaper. Florida blev känt som ”cigarr staden” i USA. Amerikanska författaren Mark Twain lär ha sagt att ”Om man inte får röka cigarrer i himlen, så är det inte dit jag ska”. För dåtidens gentlemän blev cigarren något som man var tvungen att bära oavsett om man gillade att röka eller inte.  Och trots de uppenbara hälsoriskerna med rökning kom cigarren att vara en ständigt återkommande i popkultur. Från historiska personer som rökte cigarren, in till modern historia. I ett avsnitt av den amerikanska komediserie Seinfeld centrerade handlingen om en låda kubanska cigarrer. Profiler som Arnold Schwarzenegger ska även inte ha varit helt främmande för att då och då puffa på en cigarr. Men det finns flera profiler som ofta rökte en cigarr som Sigmund Freud och Karl Marx.