Kubanska cigarrer

Den ökända och ofta lite lyxigare cigarren ifrån Kuba anses av flertalet människor vara bland de allra finaste i världen. Cigarrerna är ursprungligen ifrån Kuba men under senare år har även tobaken och cigarrerna rullats ibland annat i Dominikanska republiken, Mexiko, Brasilien och till och med i Sverige med lyckade resultat.

Kuba kan tacka kung Phillip III

Under 1800 talet seglade Kuba som tobaksnation upp i toppen och därmed ersatte tobaken kaffet som den allra främsta exportvaran för landet. Anledningen sägs vara att spanske Kung Phillip III under mitten av 1600 talet ansåg att Kuba därefter skulle vara landet och samlingsplatsen där tobaken skulle växa och tillslut också importeras till Europa ifrån. Under 1700 talet flyttade därmed spanjorerna också hela sin produktion av cigarrer från hemlandet Spanien till just Kuba.

Under den kubanska revolutionen så kollapsar all cigarrnäring och detta under en relativt kort tid. Under mitten av 1960 talet har dock staten tillsammans med hjälp utifrån börjat bygga upp tobaksimperiet igen. Cubatabaco som det statliga företaget döptes till tog hand om allt ifrån rullning, beredning, försäljning och odling. Under 1994 bytte man dock namn till Habanos S.A då man samtidigt öppnade för ett nära samarbete med både spanska och franska tobaksföretag. På grund av det handelsavtal som USA införde under revolutionen så importeras än idag inga kubanska produkter officiellt in i landet.

Kubanska cigarrer
Kubanska cigarrer

Tillverkningen

De dyraste och de lyxigaste cigarrerna är handrullade och gjorda utav ett helt tobaksblad helt utan diverse tillsatser. Idag kan du dock även köpa det billigare alternativet med de maskin tillverkade och olika typer av tobaksblad är basen i kubanska cigarrer där inlaga, omblad och täckblad är de olika byggstenarna i en cigarrs uppbyggnad.

Tobaken i Kuba odlas över hela landet och både jordmånen och klimatet skiljer sig åt i de olika delarna vilket gör att själva odlingen kan skilja sig åt regionalt. Under skördetiden är det dock inte så mycket som skiljer och att skörda en tobaksplanta kräver en hel del kunskap och tid och det är inte ovanligt att en odlare kan ha upp till en halv miljon plantor på sin odlingslott. Varje planta behöver dock besökas upp till 150 stycken gånger och när det är dags att skörda behöver man också plocka bladen ett och ett i en alldeles speciell ordning. Det gör att det tar ungefär en månad att skörda en enda tobaksplanta och det är därför väsentligt att som tobaksodlare ha en hel del tid till sina plantor för att de ska må så bra som möjligt.

Bästsäljaren

Den cigarren som benämns som giganten bland de kubanska cigarrerna på marknaden kallas för Montecristo. Cigarren går att finna över nästan hela världen och står för en fjärdedel av alla cigarrer sålda ifrån Kuba. Cigarren står för högsta kvalitet och beskrivs som medium kropp med en fantastisk smak. Har man inte möjlighet att resa till Kuba för att uppleva och lukta på alla olika cigarrer på plats kan man enklast köpa kubanska cigarrer på internet till mycket rimliga priser.