Kubansk cigarr-tur

Om man har en passion så vill man ha det bästa av det bästa av den. Min passion är cigarrer så givetvis var jag tvungen att uppleva riktiga kubanska cigarrer på plats i Kuba.Resan hade jag planerat under ett års tid hemifrån, jag har varit så otroligt noga för jag ville att det skulle bli helt perfekt, allt från flygningen till hotellet och aktiviteterna. När jag väl landade i Havanna så var jag redo för allt, jag gjorde resan ensam eftersom ingen var sugen att hänga på.

Hittade vän

Hotellet var litet men fräscht, noterade direkt att deras wifi var svajigt så jag ringde ett vanligt samtal hem bara för att berätta att jag var framme. När jag stod där och pratade svenska så kom det fram en annan gäst till mig, jag hade inte tänkt på att hon kommit med samma plan. Hon hade samma sak i tanken som jag, hitta de bästa cigarrerna. Så vi bestämde oss för att göra sällskap. Hon hade inte planerat och bokat innan men det hade jag. Det första äventyret jag hade bokat in var att besöka Benito som är mannen bakom Cohiba, Habana, Cubana. Alla namn på de finaste, prestigefyllda kubanska cigarrerna du kan hitta. Det råkar vara den mest eftertraktade exporten av cigarrer i världen. Kuba har det näst största området med tobaksplantager världen över och Benito har till uppgift att hålla denna globalt berömda tradition väl intakt.

Benito

Tillsammans tog vi en dagsutflykt för att besöka Benitos tobaksplantage i Viñales, bara två timmar från staden Havanna. Cirka 80 procent av kubansk tobak kommer från Viñales, som finns på UNESCO världsarvslista. Varje utsäde är handplanterat, skördat och skickas sedan till cigarrfabrikerna där varje cigarr är handrullad. Benito och hans familj har skördat tobaksfält i Viñales i fem generationer. Han var så varm och välkomnande till oss, bjöd in oss ​​i hans hem och delade sitt “vita kaffe” med oss. Han var så snäll och gav oss gåvor i form av cigarrer och rom. En vänlig själ med en speciell personlighet som jag gillade.Benito visade oss hur man rullar och röker sedan en kubansk cigarr i sin egen personliga tobakshytta. Det är svårt att tro att den mannen är ansvarig för att få de exklusiva rökerna i hela världen.

Varningar

Benito lärde oss en massa den dagen, några exempel är att en bra cigarrrullare kan rulla 120 cigarrer om dagen, 95 procent av de kubanska cigarrer som säljs i USA är förfalskade, en låda med Cohibas kan kosta $ 200-700 och att en cigarr smakar bättre tillsammans med whisky, kaffe, cognac, martini eller en fin Cabernet sauvignon. Han varnade oss också för att inte köpa från någon “Habanero” på en turiststrand klädd i en färgstark hatt. Då kan man riskera att få en förfalskning och blir du tagen av polis med en sådan så hamnar du i kubanskt fängelse. Jag var enormt tacksam för varningen, det hade jag ingen aning om att det var så riskabelt.

Varningar
Varningar

Det enda stället att få riktiga kubanska cigarrer är på Kuba, från en habanos – en statlig butik där arbetstagare bär regerings kläder som ser ut som militära uniformer. Exempelvis flygplatsen har en statsaffär på vägen till gaterna. Skulle man bli fast med falska cigarrer blir det inte roligt alls.Vi fick andra tips och fakta också. Exempelvis ska man alltid använda tändstickor och inte tändare eftersom de kommer påverka smaken. En cigarett motsvarar tre cigaretter, när man ska röka den så ska man inte andas in röken när du puffar den. Jag lärde mig det här svåra sättet. Cigarrer är inte cigaretter och de är inte avsedda att inandas. De handlar om smak och smaken ska kännas bäst genom att man sakta drar luften.

Tidig kväll men pigg morgon

När vi kom tillbaka till Havanna den dagen så hade jag ont i huvudet, kanske var det all rök som jag inte var van vid i den mängden. Därför köpte jag med mig några empanadas med köttfyllning och gick upp till rummet för att göra en tidig kväll. Efter min middag sittandes på sängen så provade jag att koppla upp på hotellets wifi. Det verkade funka nu så jag svarade på lite whats app-meddelanden och mejl. Sedan tänkte jag kolla någon film online men då började uppkopplingen bli seg igen, tänkte att det kanske var för att filmstreaming-sajten krävde så mycket. Provade istället att spela på såväl gratisspela som pokerstarscasino men wifi:et hade redan lagt av så jag gav upp och lade mig för att sova istället.Dagen efter var redan planerad, vi skulle besöka Alejandro Robaina Tobaksplantage, utan tvekan en av de mest kända tobaksgårdarna i världen. Gården är grundad 1845 och är känd för att Fidel Castro i början av 1980-talet märkte dessa cigarrer med Robainas efternamn. Slutligen, om du funderar på att göra liknande resa, tveka inte utan åk. Det är en upplevelse för livet.

Tidig kväll men pigg morgon
Tidig kväll men pigg morgon