Kända personer med cigarrer

Det är något mytomspunnet med cigarrens effekt i närheten av en person. Här listar vi tre personer som har blivit synonymt med cigarren.

Winston Churchill

Winston Churchill är ihågkommen som en av de största och coolaste ledarna under 1900-talet. Under has period som premiärminister i England ledde han landet utan fruktan under en av de största prövningarna England hade under sin historia. Han tog över vid ruinens brant, men var beslutsam i sitt löfte om att inget annat är en fullständig seger låg framför England. Om han hade haft tillfälle att möta Hitler i en boxningsring är vi övertygade om att han hade vunnit utan en skråma. Men något som förstärkte hans persona var att han alltid höll i en cigarr. Och hans otroligt häftiga citat. Han ryktas bland annat ha sagt att ”Ja, det stämmer att jag är full. Men imorgon bitti kommer jag att vara nykter, men du kommer fortfarande att vara ful”. Det ryktas även om att Churchill rökte så många cigarrer – upp till 10 per dag – att han fick en cigarr uppnämnd efter sig själv. Inte så konstigt kanske, om man tänker efter. I slutändan är Churchill inte enbart en av de mest karismatiska politikerna i England, men också en av dem som ledde landet till en seger under andra världskriget.

Fidel Castro

Okej. Inte nog med att han ställde sig emot världens enda supermakt under Kalla kriget. Men han var även en supercool militant rebell som inte gick en meter utan en cigarr i sin mun. Idag är han ihågkommen som en figur som går att likställa med den bibliska figuren David mot Goliat. Men faktum är att Castro slutade att röka redan 1985 då han efter rekommendationer av hans läkare fick ultimatumet: sluta rök eller dö. Det markerade slutet av en ikons 40 år långa puffande av en cigarr. Inte nog med att han rökte cigarrer – han var även från cigarrens hemland: Kuba. Och det är ingen hemlighet att det smugglades cigarrer i stor utsträckning från Kuba till USA under deras embargo som fortlöpte ända fram till 2010 då Barack Obama äntligen lyfte det. PS. Visste du att FBI en gång försökte att lönnmörda Fidel Castro genom att använda sig av en cigarr fylld med krut. Tanken var att den skulle explodera vid första hans första puff. Men icke, Castro var smartare än så.

Sigmund Freud

Psykoanalysens fader. Sigmund Freud skojade inte när det kom till att röka cigarrer. Han uppges ha rökt minst 20 cigarrer om dagen under minst 20 år. Och tros att hans vänner varande honom om de hälsofaror som kom med rökning viftade han bort de kommentarerna lika snabbt som han tände en ny cigarr. Men, likt Castro så blev Fred sjuk och efter han diagnoserades med muncancer slutade även han. Nej, så var det inte – Freud fortsatte faktiskt att röka trots sin livsfarliga sjukdom. Och ha rapporterats ha gjort det till sin död. Men Freud var inte enbart en person som rökte cigarrer. Han ska tydligen också ha experimenterat med flera olika droger under sitt liv som kokain och LSD. Men, då var det en annan tid. Visste du att man kunde köpa tandkräm med kokain i sig under 30-talet?