Hur många rör din cigarr?

Hur många är egentligen delaktig i processen av att skapa en cigarr? Jo, betydligt fler än vad du kanske tror. I den här artikeln kommer vi att redogöra för hur många personer som är med i processen från att odla det första tobaksbladet, till att rulla cigarren och slutligen skicka iväg den hem till dig.

Tvåhundra händer

Det sägs ofta att tvåhundra par händer rör din cigarr innan du köper den. Vissa hävdar till och med att den siffran är högre. Men det är rimligt att säga, att varje gång du blossar upp en cigarr, så har många, många människor med olika kunskaper bidragit till att skapa en den perfekta produkten till dig. Det är en process som börjar från början. Vid urvalet av frön och när de sår de första fröna till tobaksplantan. Tobak till cigarrer börjar med ett litet frö som ofta först odlas upp i ett växthus. När sticklingarna sedan har vuxit till ett par cm så transporteras de ut till stora fält där de växer utomhus. När de har mognat och har vuxit upp till önskad längd så skördas plantorna för hands och hängs sedan upp för att torka. Det är under tiden de torkar som tobaken får sin typiska bruna färg. Det är ett par tjugotal händer redan där innan tobaken ens har lämnat gården.

Den torkade tobaken

Den torkade tobaken transporteras sedan till en lokal där det packas upp och läggs på högar för fermentering. När fermenteringen är klar så separeras de stora högarna med tobak för att torka. Sedan paketeras tobaken återigen och läggs in för lagring. Det är en process som pågår under flera år. Sedan tar man ur tobaken ur paketeringen och fuktar den återigen i ett speciellt rum där den även beroende på färg separeras. Det är ytterligare ett par händer där. Det yttersta lövet genomgår också en process där den yttersta grenen tas bort från lövet. Ibland görs det för hand, ibland genom en stor maskin som river igenom bladen. Men nyckeln är att få bort de större, och mindre, grenarna för hand. Fler händer används här.

Rulla cigarren

Rulla cigarren

Sedan får man inte glömma bort processen när man rullar en cigarr. Det kräver en grupp av skickliga hantverkare som väljer rätt mängd tobak beroende på hur stor cigarr de ska rulla. Vid deras bord sitter de ofta och rullar cigarrer mest hela dagarna där de beroende på vilka tobakslöv de använder rullar de på olika sätt därefter. Ofta varierar de och blandar ihop olika typer av tobak för att skapa cigarrer med olika fyllighet, smak och som ger en annorlunda karaktär än om de enbart använder samma typ av tobak. Färdiga cigarrer delas sedan upp beroende på vilken typ av karaktär de har och skickas sedan iväg för att åldras. Därefter placeras de i lådor och skickas iväg. De här är en ordning som cigarrer görs på. Det finns självklart flera olika sätt och tillvägagångssätt som man kan göra cigarrer på, men i princip alla görs för hand. Poängen är dock densamma: det krävs minst ett hundratal händer som är delaktig för att skapa en cigarr som sedan du kan avnjuta.