De bästa cigarrföretagen

Vi fortsätter med vår artikelserie om de mest prestigefyllda cigarrföretagen från Centralamerika. Och i den förra artikeln skrev vi om hur många av de mest populära hantverkarna i Dominikanska Republiken flyttade till landet efter USA satte upp ett handelsembargo mot Kuba under 60-talet. Därför är det inte sällan förekommande att du hittar några av de mest populära cigarrerna i Dominikanska Republiken idag – som ursprungligen härstammar från Kuba. Men vilka fler företag finns det egentligen att skriva om som kommer från Centralamerika? Faktum är att de cigarrföretagen härstammar från regionen och några av världens skickligaste hantverkare har samlats i regionen tack vare dess närhet till produktionen av tobak och det förmånliga klimat som gör det enklare att odla tobak än i andra delar av världen. Här finns det även en lång tradition av att rulla cigarrer och många av de som är verksamma idag kommer från en familjetradition som har arbetat med cigarrer under hundratals år. Med det sagt fortsätter vi vår lista med några av de största och bästa cigarrföretagen i världen.

Romeo y Juliete & Macanudo Café

Personer som älskar cigarrer och som söker en jämn balans mellan milda och starka cigarrer känner förmodligen till Romeo y Juliete. Av de kan du känna dig säker i att du får en perfekt tolkning av den Centralamerikanska cigarren var du än befinner dig i världen. Deras cigarrer lämnar en perfekt eftersmak av nötter, peppar och kaffe. Som tillsammans formar en smakexplosion. I närheten finns även Macunado Cafe. Och det är omöjligt att prata om de bästa cigarrerna från Dominikanska Republiken utan att nämna just dem. De är ikoniska och deras bästsäljande cigarr ’born to be mild’ ger uttryck för precis det du får av deras cigarrer – en mild cigarr. Det är en spännande blandning av dominikansk och mexikansk tobak i ett amerikanskt rullpapper som ger dig smaker från tre olika regioner. Den här cigarren är framför allt känd för att trots att de är så milda lämnar dig med så mycket smak.

Montecristo & La Flor Dominicana

Montecristo härstammar från Kuba och ger dig en mild profil med en söt smak och en perfekt blandning att avnjuta en höstkväll i Sverige. En krämig avslutning som fungerar perfekt att dricka ett glas vin till. Det här är ett modernt företag som inte är rädda för att testa på olika sorters blandningar och som ofta vågar på saker som mer konventionella företag inte vågar sig på. I samma fack kan vi placera La Flor Dominicana som också dem härstammar från Kuba och trots deras rika arv är de i en period där de vågar tänka utanför boxen och testa på nya smakkombinationer. Men det har inte gått helt riskfritt då de har fått mycket kritik under de senaste åren de dem anses gå för långt från sitt ursprung. Men samtidigt har de inte slutat med att producera sina traditionella cigarrer utan deras nytolkningar är vad de kallar ett ’experiment vid sidan om’.

Davidoff Anversario

Vid slutet av listan måste vi nämna det här företaget som har legat i skymundan under de senaste åren. Men man ska ha klart för sig att det här företaget var de som ursprungligen tog den kubanska traditionen vidare till Dominikanska Republiken. Men väl på plats så tappade de riktning från sina rötter och började att göra cigarrer som inte längre tilltalade sin kundkrets. Men de har nu börjat återgå till att göra de cigarrer som en gång gjorde de så populära bland människor över hela världen. Vi hoppas att de fortsätter på samma bana då deras klassiska cigarrer är några av de godaste som finns.