Cigarrer och cigariller från hela världen

Cigarrer och cigariller kan på många sätt jämföras med ett vin. Det finns mängder av olika sorter och smakpaletter och även en variant som passar för varje tillfälle. Precis som att man aldrig skulle dricka ett torrt rödvin till en söt dessert, skulle man heller inte välja fel sorts cigarr till dryck. Det finns omåttligt många cigarrer och cigariller världen över. För den som är nybörjare gäller det att prova sig fram i början för att se vilka smakpreferenser man har.Ett land som oftast dyker upp i huvudet först när man tänker på just cigarrer, är Kuba. Det är egentligen inte särskilt konstigt, ett av världens främsta och mest populära cigarrmärken är nämligen Montecristo från Kuba. Dessa cigarrer har en rund och komplett smakpalett. Kroppen är mellan medium till full, dock tillverkar Montecristo även lättare varianter. För den som är intresserad av att börja röka cigarr kan något från Open-serien vara att föredra.

Cigariller – en mindre cigarr

Vad är egentligen skillnaden mellan en cigarr, en cigarill och en cigarett? I kort kan man beskriva cigariller som små cigarrer. De tillverkas ofta på samma fabriker och innehåller inga tillsatser. Något som cigaretter gör. Cigariller kan dock vara smaksatta med olika aromer, det är exempelvis vanligt med vanilj.

fråga råd om du köper cigarr för första gången

Om man inte rökt mycket cigarrer och cigariller tidigare kan det vara svårt att känna till vilka smakpreferenser man har. Ett tips är att besöka sidor som exempelvis cigarrspecialisten. Här kan man nämligen filtrera sin sökning utifrån kropp (hur full kroppen ska vara), land, format samt smaker. Vanliga smaker för såväl cigarrer som cigariller är bland annat choklad, kaffe, hö och sötare smaker.

Cigarrer – alltid från Sydamerika?

Trots att några av världens främsta cigarrtillverkare finns på Kuba tillverkas såväl cigarrer som cigariller av hög kvalitet även på andra håll. Visst, en stor del av världens cigarrtillverkare har sina fabriker i Sydamerika, bland annat Honduras, Brasilien, Mexiko och Nicaragua. Men faktum är att det även har gjorts flertalet lyckade försök till såväl odling som förädling och tillverkning här i Sverige. I Dalarna handrullas Bergstrand Cigars sedan 2017. Det är en liten produktion som ger cirka 300 cigarrer per år. Man satsar dock på att öka produktionen till 1 000 stycken per år. Förutom Dalarna finns även en tobaksfabrik på Gotland, Tector.

Förbättra smakpaletten

Precis som att vin gärna ska avnjutas med rätt tilltugg kan man även förhöja smakupplevelsen på cigarrer och cigariller med den rätta drycken. Ett tips är att börja med att endast röka cigarren eller cigarillen för att på så sätt hitta de dolda smakerna. Ju mer erfaren man blir desto lättare blir det att känna igen olika smaknyanser och därefter passa in med rätt dryck. Vanliga drycker till cigarrer är bland annat whisky, rom och sherry.Kuriosa om cigarrer, Kuba och USA är att det sedan 1962 råder totalförbud för amerikanska invånare att både köpa och röka cigarrer från Kuba. Anledningen är handelsembargot mot Kuba som trädde i kraft under början av 60-talet. Amerikaner får alltså inte köpa kubanska cigarrer oavsett vart i världen de befinner sig.