Cigarrens historia

Cigarrens historia

Allt började med att en man vid namn Christofer Columbus åkte till Västindien år 1492. Där bjöd Arawak-indianerna honom på tobak. På den tiden så skar dom upp tobaken efter att den hade fått torka, och nästa steg var att vira in tobaken i majsblad för att sedan kunna röka den. Men det fanns ytterligare ett sätt att kunna röka på. Man kunde även pressa in tobaken gjort av sönderdelade blad, och sedan lägga i det i rör som är ihåliga från naturen. Detta kunde exempelvis vara rörsocker eller vass som var i små strån.

Vanligaste sättet att röka på var via pipor, vilket skedde innan Christofer Columbus åkte till Västindien. Man ska ha hittat pipor som är över 1000 år gamla i USA. För indianernas del så blev detta med rökning en slags viktig religiös ceremoni men även en symbol för fred.

Nikotinets namn

Det dröjde länge innan tobaken tog sig in i Europa, vilket skedde år 1560. Det var Jean Nicot, en ambassadör från Frankrike som var en av dom som påbörjade odlingen av tobak. Jean tog med sig av sin egen odling till hemlandet för att kunna lära den franska hovet att använda sig av tobak. Det är efter Jean som man har skapat det vetenskapliga namnet för tobaksväxten. Namnet blev nicotiana. Blev man beroende av tobaken så skulle det kallas nikotin.

Resan till Sverige

Det var år 1601 som det allra första kända ämnet angående tobak nämndes i Sverige. Det gick väldigt fort för svenskarna att få in detta som en väldigt stor importvara. Det var i Sverige och även i andra länder som landets stater började ta tullavgifter och skatter på tobaken som kom in i landet. Monopol för handeln av tobak var Sverige bland dom första med, vilket skedde år 1641. 1724 började man odla tobak i Sverige. Det var nämligen kungafamiljen som hade gått ut med att alla skulle ha avsatt jord med syfte till att minska tobaksodling. Det hade blivit för mycket import av tobak, så nya mål uppkom med att minska importen av denna vara. Det var på 1700-talet som tobaken blev bland dom viktigaste industrigrenar i Sverige. Redan runt 80 fabriker fanns år 1700 som tillverkade tobak, sedan ökade antalet fabriker till över 100 stycken på 1800-talet. Dessa fabriker tillverkade även snus. Den allra sista fabriken som fanns i Sverige befann sig i Skåne och denna fabrik lades ner vid 1964.

Resan till Sverige

Rökning av cigarrer blev allt mer vanligare med åren och det var inga konstigheter. Befolkningen startade med att bjuda sina gäster på cigarrer då det sågs som en fin gest, men idag år 2021 anser man att bjuder man på lite kaffe och fika så är detta en fin gest istället.

Cigarrer i dagens läge

I dagens läge så görs många av dom cigarrer via maskintillverkning. Dom cigarrer som exempelvis rullas för hand i dag är kvalitets- och prestigecigarrer. Dom cigarrer som är handrullade har en speciell märkning på sin låda, Totalmente a mano, vilket betyder handrullade, sedan kan det även stå Hecho en mano, vilket betyder handgjorda.