Cigarren – Har en spännande historia!

En cigarr är något som människor röker och är tillverkad av lagrad (vanligtvis) och fermenterad (jäst) tobak och tobaksbladen rullas ihop till cigarrer. En cigarr kan innehålla allt från ett blad och upp till flera blad, beroende på hur tjock cigarren ska bli. De cigarrer som har hög kvalitet är handrullade och oftast består en cigarr av fler sorters tobaksblad. En cigarr består av tre så kallade byggstenar då den har inlagblad (innersta bladen), omblad och ett täckblad (yttersta). Den stora frågan är vart kommer egentligen cigarren från enligt cigarrexperterna.

Cigarren och dess historia

Experterna tror att cigarren och dess historia stäcker sig mycket långt tillbaka i tiden och då Mayafolket började röka cigarrer. Det har nämligen hittats en gammal kruka som är daterad cirka 900 f.Kr med en Mayan sittandes och röker en cigarrliknade föremål. Namnet cigarr kommer från sättet som tobak rullades på och kallas för sikar som i sin tur betyder – ”att röka tobak rullade i löv”. Samt spanska ordet cigarro som blev cigar på engelska och cigarr på svenska.

Cigarren anses komma till Europa efter att Christopher Columbus hade varit ute på äventyr på andra sidan jordklotet. Då han hade fått tobaken med sig från Hispanola Island som idag kallas för Dominikanska Republiken. Det sägs att även tre män (Luis de Torres, Rodrigo de Jerez, Hector Fuentes) som arbetade för Christopher fick tobaksblad med sig tillbaka till Spanien från ön. I Sydamerika röktes tobaken genom en liten tub som kallades tabago eller så var tobaken inlindat i ett stort löv.

När männen kom till Europa blev det populärt att röka cigarr i Portugal, men främst i Spanien. Därefter fick fransmännen och italienarna upp ögonen för cigarrerna, vilket ledda att cigarrökandet sakta med säkert sedan spred sig genom Europa. Från början tillverkades de flesta cigarrerna i Spanien, men sedan upptäcktes att Kubas klimat passade bättre för att odla tobak och tillverka cigarren.  Det går naturligtvis även hitta cigarrer från andra länder runt i Karibien och runt om i världen.

Cigarrökning var vanligt

Det var väldigt vanligt att röka cigarr under 1800-talet och cigaretter var inte alls vanligt. Industrin inom cigarrtillverkning var mycket viktig och sysselsatte många personer, speciellt innan tillverkningen mekaniserades. Från början tillverkades de flesta cigarrerna i Havanna på Kuba, men under det tioåriga kriget flyttades den mesta tillverkningen av cigarrer till Tampa och Key West i Florida, USA.

Vilket gjorde att många spanska och kubanska tabaqueros, de som rullade cigarrer kom till dessa områden. Det producerades flera hundra miljoner cigarrer varje år och under toppåret 1929 rullades det cirka 500 000 000 Havannacigarrer. Under 1905 fanns det över 80 000 olika företag som tillverkade cigarrer i Amerika. Då de flesta var små butiker som drevs av familjer, som rullade cigarrer för att säljas direkt.

Dagens cigarrer

Numera tillverkas de flesta cigarrer av maskiner, men de cigarrer som har hög kvalitet rullas fortfarande för hand på Kuba och i Centralamerika. Handrullade cigarrer märks med hecho en mano (handgjorda) eller totalmente a mano (handrullade). Vilket är bra att veta om man känner för att testa en äkta handrullad cigarr.